Attentional Bias

Meer aandacht voor één bepaalde stimuli

Attention bias, ook wel bekend als aandachtsbias, is de menselijke neiging om meer aandacht te besteden aan bepaalde informatie of stimuli dan aan andere. Dit kan bewust of onbewust gebeuren en kan van invloed zijn op hoe we beslissingen nemen en hoe we de wereld om ons heen waarnemen.

Attention bias kan van invloed zijn op ons gedrag en kan onze perceptie van de realiteit beïnvloeden. Het kan ook van invloed zijn op hoe we communiceren met anderen en hoe we informatie verwerken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze bias en te proberen objectief te blijven bij het nemen van beslissingen en het interpreteren van informatie.

Voorbeeld

Als iemand die vaak naar het nieuws kijkt en veel berichten over criminaliteit ziet, sneller geneigd is om te denken dat er veel criminaliteit is in het land, terwijl de feiten misschien juist laten zien dat criminaliteit juist afneemt. De aandacht die de pers geeft aan bepaalde gebeurtenissen kan ervoor zorgen dat onze perceptie van de realiteit vervormd wordt. Dit kan leiden tot onjuiste conclusies en vooroordelen. 

attention biasEen positief voorbeeld kan zijn als iemand die constant bezig is met het verbeteren van zijn of haar gezondheid, snel opmerkt wanneer er gezonde voedingsmiddelen beschikbaar zijn en deze kiest boven ongezonde opties. Dit kan ervoor zorgen dat deze persoon een gezonder eetpatroon heeft en beter in staat is om gezondheidsdoelen te bereiken.

Wanneer consumenten meer aandacht besteden aan merken die ze al kennen en vertrouwen dan aan nieuwe, onbekende merken is ook een voorbeeld van Attention Bias. Als consumenten al een positieve ervaring hebben gehad met een bepaald merk, zullen ze eerder geneigd zijn om hun aandacht te richten op advertenties of promoties van dat merk en deze positieve ervaring bevestigen.