Attention Bias

Aandachtsbias is een term die wordt gebruikt om de neiging van de mens te beschrijven om meer aandacht te geven aan bepaalde stimuli in de omgeving, terwijl andere stimuli minder waarschijnlijk zullen worden opgemerkt. Dit kan leiden tot een vervorming van onze perceptie van de werkelijkheid, waardoor we ons misschien niet bewust zijn van belangrijke informatie die buiten ons blikveld ligt. Aandachtsbias kan ook beïnvloed worden door onze emoties en vooroordelen, wat kan leiden tot een onnauwkeurig begrip van situaties en beslissingen. 

Voorbeeld

attention biasAls iemand die vaak naar het nieuws kijkt en veel berichten over criminaliteit ziet, sneller geneigd is om te denken dat er veel criminaliteit is in het land, terwijl de feiten misschien juist laten zien dat criminaliteit juist afneemt. De aandacht die de pers geeft aan bepaalde gebeurtenissen kan ervoor zorgen dat onze perceptie van de realiteit vervormd wordt. Dit kan leiden tot onjuiste conclusies en vooroordelen.

Een positief voorbeeld kan zijn als iemand die constant bezig is met het verbeteren van zijn of haar gezondheid, snel opmerkt wanneer er gezonde voedingsmiddelen beschikbaar zijn en deze kiest boven ongezonde opties. Dit kan ervoor zorgen dat deze persoon een gezonder eetpatroon heeft en beter in staat is om gezondheidsdoelen te bereiken.

Reactie plaatsen